Örgryteföreningen

Föreningen för dig som bor i Örgryte och värnar om din närmiljö.

  • Hem
  • Nyheter
    • Alla Nyheter
    • ÖVERÅSPARKEN RÄDDAD
      • Överås träd – Stör inte Trollet herr Wallenstam!
      • Parker och skogar ger skydd mot mental ohälsa
      • Policy för stadens träd, grönytor, arkitektur och kultur
  • Örgryte
    • Örgryteinformation
    • Kulturpromenad
      • Promenadslingor
    • Örgrytehistoria
    • Bildgalleri
  • Örgryteföreningen
    • Om Föreningen
    • Aktuella Arbetsgrupper
      • Inget gehör för Göteborgsförslag 601- SANKTAS förblir sunkig
      • Namnförslag på platser i Delsjön!
    • Medlemskap
    • Stadgar
    • Styrelsen
    • Verksamhetsberättelser
    • Protokoll
  • Kontakt
Hem » Stoppa klottrarna i Örgryte

Stoppa klottrarna i Örgryte

03 oktober 2020

Aldrig har det klottrats så mycket i Örgryte. Utvecklingen oroar. Det kommunala och polisiära arbetet med att stävja skadegörelse av det offentliga rummet är otillräckligt såväl förbyggande som saneringen.  Det krävs gemensamma krafter från alla i stadsdelen.  

I våras satte kladdarna igång med stor energi. Örgryteföreningens kulturskyltar måste ständigt rengöras från graffitikladd. Ena dagen togs klottret bort och inom ett dygn var det nytt.  Det är inte bara kulturskyltar som utsätts för skadegörelse; murar, parksoffor, gångtunnlar, trafikskyltar, el-skåp och byggnader. Det görs till och med åverkan på träd, stenar och vackra berghällar. Åverkan som i många fall inte kan återställas. Skolor och förskolor har utsatts för vandalism.  Skadegörelsen är massiv. Och den är straffbar. Saneringen kostar många miljoner av skattemedel.

ELDAR PÅ KRIMINALITET

Skadegörelsen skapar otrygghet och eldar på ytterligare kriminalitet – till exempel knarkhandeln som nu sker på flera öppna platser i stadsdelen.

– All forskning pekar på att ju fortare man sanerar klotter desto bättre. Staden behöver alla tips vi kan få av invånarna, säger Isa Eklund-Berglöw, Örgryte-Härlanda stadsdelsförvaltning och säger att man ska göra en felanmälan på Göteborgs stad.

 PRATA MED UNGDOMARNA

-Det är ganska säkert lokala förmågor som gör klotter. Föräldrar och vuxna bör därför prata med sina ungdomar som bor i området, säger Robert Björklund, områdespolis.

Polisen har varken tid eller resurser att besöka skolorna för att prata med eleverna, beklagar Robert Björklund som hoppas att få allmänhetens hjälp med att stoppa klottrarnas framfart.

Kladdade signaturer så kallade taggar kan leda till förövaren, men bevisen håller inte i domstol. Att gripa en yngling med ryggsäcken full av sprayburkar eller axelväskan full med stora tuschpennor är inte heller tillräckligt. Man måste i stort sett ta klottraren på bar gärning, för att kunna fälla dem för skadegörelse och få dem bötfällda. Anmälan kan göra på polisens hemsida.

BLYTUNG BYRÅKRATI

Vid kontakt med berörda i kommunen och med polisen framträder en blytung byråkrati. Staden har policy-dokument, handlingsplan och Trafikkontoret som bär den största kostnaden för sanering är också den myndighet som försöker samordna insatser för klottersaneringen mellan de olika fackförvaltningarna och bolagen. Men stadens stuprörsstyrning är ett hinder för att kunna överblicka hur omfattande saneringskostnaderna egentligen är. Komplicerat blir det.

Hör här: Varje fackförvaltning och bolag ansvarar för sina respektive objekt eller fastigheter, vilket innebär att det både finns olika syn på hur, om och när det ska klottersaneras. Att områden som till exempel ett torg kan ha flera olika ägare (läs: budgetar) komplicerar också arbetet.

Så här fungerar det: Vid felanmälan (1) till Göteborgs stads kontaktcenter, (2) sorteras Anmälan till den enhet det berör och då till en ansvarig handläggare, vilket betyder att kundtjänst måste veta om det är Trafikkontoret eller Park& natur eller Idrott & Förening eller Kultur eller bostadsbolag…

Den ansvarige handläggaren vid enheten ska i sin tur (3) bedöma om det ska åtgärdas eller inte samt hur och när. Vid beslut om sanering (4) ska ärendet skickas till Trafikkontorets samordnare som slutligen (5) ger uppdraget till den entreprenör som har ramavtal med kommunen. Men här finns ytterligare kostnader som kan uppstå. När entreprenören sanerar för exempelvis Trafikkontorets mark och ser klotter på en bänk, soptunna eller fasad som inte har ingått i uppdraget för rengöring, har entreprenören inte heller något mandat att göra rent detta.

SÅ HÄR ANMÄLER DU KLOTTRET

Anmälan om klottret görs på Göteborgs stads hemsida: https://goteborg.se/wps/portal?uri=gbglnk%3agbg.page.20120828-110230

Tips! Beskriv vandaliseringen, ta bild och/eller exakt plats (koordinater) – tyvärr kan man inte bifoga bilder vid anmälan, men skriv i anmälan att du har bilder. Vid svar från kundtjänst skickar du bilderna.

Skadeanmälan till polisen görs på deras hemsida: https://polisen.se/kontakt/tipsa-polisen/tipsa-polisen-via-webben

TEXT: Titti Thorsell

 

 

 

Kulturpromenader

Örgryte är en del av Göteborgs äldsta historia. För att sprida kunskap och känsla för området, med dess historiskt och kulturellt intressanta byggnader och platser, har föreningen skapat en ’Kulturhistorisk promenad’, där dessa objekt beskrivs på permanenta skyltar. Under 2004 påbörjades arbetet. Drivande var föreningens dåvarande ordförande Jan Boëthius som tillsammans med övriga ledamöter beslutade om vilka fastigheter som verkade mest intressanta att inkludera i promenaden. Styrelsens dåvarande sekreterare Birgitta Hellekant tog sig an uppgiften att forska kring fastigheterna och skriva … Läs mer...

Senaste Nyheterna

Betala din medlemsavgift med Swish

30 september 2021

… Läs mer ->

En av föreningens eldsjälar har lämnat oss

28 februari 2025

… Läs mer ->

Knut kommer till Höstmötet 20 november 2024 – Kommer du?

10 oktober 2024

… Läs mer ->

Vårmöte/årsmöte 23 April 2024

31 januari 2024

… Läs mer ->

Sök i arkivet

Följ oss på Facebook

  • Facebook

Styrelsen

Föreningens mål och medel sköts av en styrelse, som består av fem ordinarie ledamöter och tre suppleanter, vilka samtliga väljs vid ordinarie höstsammanträde. … Läs mer ->

Kontakt

Kontakta oss gärna, men vi ber dig vänligen ha förståelse för följande: Vi är en ideell förening med en ideell styrelse. Ha därför inte alltför stora förväntningar på ett omgående svar. … Kontaktsidan ->

Sök i arkivet

maj 2025
M T O T F L S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
« feb    

© 2025 Örgryteföreningen