Örgryteföreningen

Föreningen för dig som bor i Örgryte och värnar om din närmiljö.

  • Hem
  • Nyheter
    • Alla Nyheter
    • ÖVERÅSPARKEN RÄDDAD
      • Överås träd – Stör inte Trollet herr Wallenstam!
      • Parker och skogar ger skydd mot mental ohälsa
      • Policy för stadens träd, grönytor, arkitektur och kultur
  • Örgryte
    • Örgryteinformation
    • Kulturpromenad
      • Promenadslingor
    • Örgrytehistoria
    • Bildgalleri
  • Örgryteföreningen
    • Om Föreningen
    • Aktuella Arbetsgrupper
      • Inget gehör för Göteborgsförslag 601- SANKTAS förblir sunkig
      • Namnförslag på platser i Delsjön!
    • Medlemskap
    • Stadgar
    • Styrelsen
    • Verksamhetsberättelser
    • Protokoll
  • Kontakt
Hem » Iskällaren räddas – restaureras antikvariskt

Iskällaren räddas – restaureras antikvariskt

13 december 2021

Källaren från nordost. På bilden ses takutsprånget som bärs upp av konsoler, den skadade tegelsättningen i form av pilastrar vid sidorna av dörren och vid husets hörn. Samt den svårt skadade stenmuren. Foto: Antiquum AB.

Iskällaren till Stora Torps herrgård räddas och genomgår nu en omfattande restaurering enligt antikvariska riktlinjer. Hela gårdsmiljö med samtliga byggnader som boningshus, ladugård, uthus, stall samt det betydligt äldre magasinet i sten är utpekat i Göteborg stads bevarandeprogram som särskilt kulturhistoriskt värdefullt, vilket innebär att det inte får förvanskas.

Den gamla iskällaren blev ordentligt förfallen och skadad av tidens tand innan det viktiga beslutet om restaureringen kom till stånd. Vad är skälet?

-Först var det viktigt att få det skyddat i bevarandeprogrammet. Varför vi inte tidigare renoverat beror på att det inte funnits ekonomiskt utrymme samt att vi inte vetat om källaren ska ingå i försäljningen, säger Julia Sandström, förvaltare vid Fastighetsförvaltningen.

Stora Torps gård är historiskt betydelsefull för stadens invånare, det är den sista välbevarade gårdsmiljön i stadens centrala delar. Örgryteföreningen har i många år vurmat för den vackra lilla byggnaden och försökt förmå de styrande såväl tjänstemän som politiker att stoppa förfallet som har pågått sedan efterkrigstiden.

Källaren tjänade under sina glansdagar som både skafferi och kyl. På senvintern hämtades stora isblock som under vår och sommar kylde ned mat- och dryckesvaror och när isen smält fungerade källaren som ett svalt skafferi för skördeprodukter.

Den första ritningen på källaren är från 1929 me

n den uppfördes troligen sent 1800-tal.

Byggnaden har väggar murade i natursten som delvis är putsad och delvis fogad. I murningen finns inslag av tegel som användes som utfyllnadsmaterial mellan naturstensblocken.  Vid den östra gaveln är entrén. Här är muren dekorerad med en tegelsättning i form av pilastrar på hörnen samt på sidorna av dörren samt är dekorerad med ett utskjutande taksprång som bärs upp av konsoler. De största skadorna är på muren mot norr där tre meter av muren börjat glida ut och isär.

Renoveringen ska göras enligt antikvariska riktlinjer

för att återställa källaren till sitt ursprung. En viktig del i grundarbetet är också dränering av källaren och av vägen.

-Dräneringen av byggnaden syftar till att avlasta byggnaden från omgivande vatten då förutsättningarna för byggnaden har förändrats över tid. Vägen uppskattas ligga cirka 50 cm högre än tidigare. Vi jobbar för att hinna med det innan jul, men prioriteringsmässigt kommer tak och väggar före, säger Julia Sandström.

Beräknad kostnad för restaurering av iskällaren är 400 000 kronor.

Beträffande planerna att sälja stallet och hönshuset, fattade Fastighetsnämndens den 15 november 2021 beslut om att husen inte ska ut på försäljning på öppna marknaden. I stället ska det göras en ny detaljplan som ger alla byggnaderna ett kraftigt skydd mot förändring beträffande såväl det yttre som den inre verksamheten, alltså inga omvandlingar av byggnaderna till kontor eller bostäder.

På frågan om framtidsplanerna, svarar Julia Sandström:

-Vi kan i dagsläget inte ge något svar på hur framtidsplanerna ser ut för stall och hönshus förrän planarbetet berörande Torp 749:140 är klart. Först då kommer beslut att fattas huruvida byggnaderna ska vara kvar i kommunal ägo eller ej. Men tills vidare kommer kommunen fortsatt att förvalta och hyra ut byggnaderna.

TEXT: Titti Thorsell

Källaren från nordost. På bilden ses takutsprånget som bärs upp av konsoler, den skadade tegelsättningen i form av pilastrar vid sidorna av dörren och vid husets hörn. Samt den svårt skadade stenmuren. Foto: Antiquum AB.
Det pågående arbetet hindras av till och från av vädret. Foto: 27 november 2021 av Titti Thorsell.
Det pågående arbetet hindras av till och från av vädret. Foto: 27 november 2021 av Titti Thorsell.
Det pågående arbetet hindras av till och från av vädret. Foto: 27 november 2021 av Titti Thorsell.

Fotnot: Den antikvariska utredningen är gjord av Antiquum AB och utgör antikvariska riktlinjer vid renoveringen.

Fastighetsbeteckningen för källaren är Torp 749:64

Fastighetsägare är Göteborgs stad, Fastighetskontor

Kulturpromenader

Örgryte är en del av Göteborgs äldsta historia. För att sprida kunskap och känsla för området, med dess historiskt och kulturellt intressanta byggnader och platser, har föreningen skapat en ’Kulturhistorisk promenad’, där dessa objekt beskrivs på permanenta skyltar. Under 2004 påbörjades arbetet. Drivande var föreningens dåvarande ordförande Jan Boëthius som tillsammans med övriga ledamöter beslutade om vilka fastigheter som verkade mest intressanta att inkludera i promenaden. Styrelsens dåvarande sekreterare Birgitta Hellekant tog sig an uppgiften att forska kring fastigheterna och skriva … Läs mer...

Senaste Nyheterna

Betala din medlemsavgift med Swish

30 september 2021

… Läs mer ->

En av föreningens eldsjälar har lämnat oss

28 februari 2025

… Läs mer ->

Knut kommer till Höstmötet 20 november 2024 – Kommer du?

10 oktober 2024

… Läs mer ->

Vårmöte/årsmöte 23 April 2024

31 januari 2024

… Läs mer ->

Sök i arkivet

Följ oss på Facebook

  • Facebook

Styrelsen

Föreningens mål och medel sköts av en styrelse, som består av fem ordinarie ledamöter och tre suppleanter, vilka samtliga väljs vid ordinarie höstsammanträde. … Läs mer ->

Kontakt

Kontakta oss gärna, men vi ber dig vänligen ha förståelse för följande: Vi är en ideell förening med en ideell styrelse. Ha därför inte alltför stora förväntningar på ett omgående svar. … Kontaktsidan ->

Sök i arkivet

maj 2025
M T O T F L S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
« feb    

© 2025 Örgryteföreningen