Delsjöbäcken hade förr så mycket vatten att den kunde driva tre kvarnar. Den mest betydande var den i Kärralund som kallades ”Susan”. Den hade fem par kvarnstenar. Men den fick upphöra när man tog vatten från Delsjön till Göteborgs stad kring 1870.
Bö kvarn, som ägdes av Stora Gårda och som vi ser rester av här, hade tre par stenar. Kvarnhuset som uppfördes 1814, hade två våningar. I den översta fanns ett rum åt kvarndrängen. Kvarnhjulet vilade på två höga murade stenpållare. Man hade måst snickra ihop en 130 alnar lång vattenränna från dammen ovanför (en aln är ca 60 cm). Det krävs kraft för att driva tunga kvarnstenar och detta var enda sättet att få tillräcklig fallhöjd på vattnet. Bö kvarn stod kvar ända till 1903. Den förföll på grund av bristande vattentillgång. Det lilla kvarntorpet intill låg kvar långt in på 1900-talet.
Den siste mjölnaren hette Anders Olsson.
Den tredje kvarnen låg vid kyrkan och nära Örgrytes första skola. Den kallades ”gamla fallet” och ägdes av Underås gård. Kvarnen var i bruk redan på 1700-talet, men upphörde 1820.
Skylten placerad vid kvarnsten på gångvägen nedanför Ekmanska sjukhuset.